Ispis

Korizma - molitva

 

1. jutro

Gospodine, uvedi me u tajnu svoga Srca. U njemu je skriveno blago Očeve ljubavi, u njemu je obilje života.
Povedi me u svetu tišinu gdje prestaju riječi i gdje nježno odzvanja glas Tvoga Duha.
Kao sunce što je izašlo i pruža zlatne zrake tako neka zasja moja molitva, moj vapaj nek se vine k Tebi.

Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome, po velikom smilovanju izbriši moje bezakonje!
Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni!
Ne odbaci me od lica svojega i svoga svetog duha ne uzmi od mene!
Vrati mi radost svoga spasenja i učvrsti me duhom spremnim!

Gospodine, blagoslovi naš dan. Upravljaj naše korake u korizmi da idemo putem obraćenja i sve više otkrivamo tajnu spasenja.

2. jutro

Zoveš me, Gospodine. Daj da danas prepoznam Tvoj glas koji mi kaže: “Pođi za mnom”. Ne tražiš da idem nepoznatim putovima, ne tjeraš me daleko od sebe, ne zahtijevaš da budem junak koji će ići ispred Tebe. Zoveš me da idem za Tobom. Tvoj put je moj put.

Ti poznaš moje bolesti, znaš boli i muke koje me prate. Ti znaš da je meni potreban liječnik; potreban si mi Ti, Spasitelju i Otkupitelju moj!

Vesela srca slušam Tvoj poziv. Ti nisi došao zvati bezgrešne pravednike. Ti zoveš mene – da se obratim, da se vratim k Ocu. Ja sam zalutala ovca, ja sam ona grešna duša željna očišćenja. Oslobodit ćeš me od svega što me u savjesti tišti. I tada će zbog mene biti veća radost u nebu nego zbog mnoštva pravednika kojima ne treba obraćenja.

Bože, svemogući Oče naš. Pogledaj na nas slabe ljude: pruži moćnu ruku i čuvaj danas naše korake.

3. jutro

Gospodine Isuse, doći ćeš kad budeš htio. Možda će to biti dan poput ovoga. Doći ćeš proslavljen, kao nebeski kralj svih naroda. Od postanka svijeta pripravio si Kraljevstvo. Želiš da ga i ja primim u baštinu kada dođe čas.

Ti si dobar pastir i Ti poznaješ moje korake. Zoveš me k sebi jer vidiš na meni neizbrisiv znak Očeva blagoslova. Što god učinim jednom od Tvoje najmanje braće, Tebi činim.

Ne tražiš mnogo od mene. Koliko mogu, pobrinut ću se za hranu i piće kad nekome treba. Neću zatvarati srce pred onim koga još ne poznam. Zaštitit ću ljudsku ranjenost i golotinju da je ne izvrgnem ruglu. Sjetit ću se onih koje bolest pritišće i kojima je sloboda oduzeta. I tako ću naći Tebe.

Molim te za pomoć. Daruj mi snagu i svjetlo, daruj mi mudro srce. Upravi moje korake na onaj put koji vodi u vječni život.

4. jutro

Gospodine, Tvoja Riječ je kao kiša koja u blagoslov odijeva zemlju. Natapa je da se oplodi i ozeleni. Sjeme može niknuti i dati novi život. Ovog jutra poklanjam ti molitvu koja se kao nježna biljka rađa u meni.

Daruješ mi svoju Riječ. Ona dolazi k meni i ne vraća se bez ploda. Neka dođe, primam je otvorena srca. Neka u mom životu Tvoja Riječ učini ono što ti hoćeš i obistini ono zbog čega je šalješ.

Zašutjet ću i neću govoriti. Ti ćeš uslišati moju molitvu. Ne zbog mnoštva mojih riječi, nego zbog svoje dobrote. Ti si moj Otac i znaš što mi je potrebno i prije nego te zamolim. Jer Ti si naš Otac na nebesima i Tvoje je ime sveto.

Oče sveti, daruj mi danas snage da oprostim i da molim za oproštenje. I otkrit ću bogatstvo Tvoga milosrđa.

5. jutro

Probudi me, Gospodine, i pošalji u život. Daj mi da upoznam divote Tvoga Zakona i izvršit ću sve zapovijedi Tvoje. Na Tvoju riječ ustat ću i poći.

I kad bježim, Ti me ne napuštaš. I kad mislim da sam daleko od Tebe, Ti me ne ostavljaš, ne odustaješ od mene, ne zaboravljaš me. Tvoja dobra ruka uza me bdije, Tvoje milosrdno srce strpljivo čeka na me.

Tvoj poziv probija tišinu i razbija led mojih strahova. Krenut ću s Tobom na velik zadatak. Daruj mi odvažnosti. Daruj mi snage.

Kad izmijeniš moje srce, kad se ja zavijem u pokorničko odijelo i odreknem zlih putova, pronosit ću Tvoj glas i Tvoju pravu poruku. Kad upoznam kako si milostiv i bogat ljubavlju bit ću živa baklja koja svjedoči o Tvojem milosrđu, bit ću vatrena propovijed koja budi čežnju za obraćenjem.

Ne usudim se i ne želim krenuti samo svojim silama. Ali tu je više od mudraca i od proroka. Tu si Ti. Ti si moj veliki znak.

Dolazim i ovoga jutra poslušati otkucaje Tvojega srca koje je tri dana počivalo u utrobi zemlje da opet uskrsne i zasja puninom života. Na dan Suda Ti ćeš se sjetiti ovih svetih trenutaka koje poklanjam samo Tebi.

6. jutro

Sa zrakama jutra dolazim pred Tvoj žrtvenik. Gledam na Tvoje raspeto Srce i tražim misli pomirenja.

Ima li moj bližnji nešto protiv mene? Danas me šalješ da pokušam ispočetka, šalješ me da se i s protivnikom susretnem i pokušam se nagoditi i izmiriti. Prevelika je to zadaća. Tražiš da moja pravednost bude veća od pravednosti učitelja Zakona i pobožnih čuvara predaje. Ne mogu svojim silama. Pomozi mi! Onda ću opet doći da ti sa zahvalnošću prinesem svoj najdragocjeniji dar.

Želim li ući u Kraljevstvo, mora me ispuniti pravednost. To je Tvoj dar. Daruj mi svjetlo svoga Duha da shvatim što je to i kako je važno biti pravedan! Daruj mi snage da u svoje razmišljanje i svoje postupke unesem pravdu! Vodi moje korake i obdari me hrabrošću da se zauzmem za veću pravednost u današnjem svijetu!

Blagoslovi riječi koje ću danas uputiti drugima. Jezikom mogu dati život, a mogu i ubiti. Drhtim pred tom moći i molim te da moj govor danas drugima donese razumijevanje, a ne osudu, okrepu, a ne prezir.

Daruj mom srcu pravi osjećaj za brata i sestru pokraj mene. Daruj mojim mislima pravu riječ koja će utješiti, izliječiti, razvedriti.

 

7. jutro (Sv. Josip)

I ovo me jutro dovelo pred Tvoj oltar, Gospodine. Smirit ću se i osluhnuti nježan govor Duha. Duh moli u meni i sa mnom. On budi u meni svetu čežnju, uzdiže k Tebi moje misli. I ja čekam, u miru, s pouzdanjem – čekam Tvoj blagoslov.

Daruj mi pravednu ljubav svetog Josipa kojom je ljubio svoju zaručnicu Mariju. Po Tvojem je Duhu Djevica začela Sina, a Josip je po tom istom Duhu uzrastao u pravednosti, hrabrosti i slobodi. I primio je Mariju k sebi.

Kad me uhvati strah od javnosti, kad me pritisnu običaji i obziri, kad se zaglavim u kompromisima i ne usudim se preuzeti odgovornost, pošalji mi svoga Duha da me povede i ispuni me jakošću.

Daruj mi budnu i osjetljivu vjeru svetog Josipa kojom u snu prepoznaje anđelovu riječ i poslušno je izvršava. Pošalji mi svojeg anđela koji će me poučiti i utješiti u dan tjeskobe i sumnje, pošalji mi anđela koji će mi pomoći u donošenju prave odluke.

Gospodine, Ti dolaziš spasiti nas od naših grijeha. Dolaziš po Duhu. Ulaziš u naš svijet u domu koji ti pruža Tvoj Hranitelj i Zaštitnik. Daruje ti krov nad glavom u kojem ćeš proći dane mladosti i spremiti se za veliko djelo. Pravednik Josip te primio i Ti ostaješ s nama u sve dane.

 

8. jutro

Bože, Oče naš, Ti si naš nebeski Otac. Dolazimo s molitvom pred Tvoj oltar kao braća i sestre. Danas ti želimo zahvaliti što si nam dao pouzdanog voditelja i učitelja koji je Put, Istina i Život.

Ovo je vrijeme kad tražiš od mene da se očistim od opakih djela i nađem oproštenje. Tvoj zov, a ne moj ponos, razlog je zašto žarko želim da moje srce bude čisto. Ti od mene zahtijevaš da prestanem činiti zlo drugima i samome sebi.

I onda kad osjetim da me grijeh tišti i progoni, Ti mi ne uskraćuješ svoju Riječ; ne oduzimaš od mene snagu svojeg Zakona koji vodi u život.

Potrebna mi je pomoć. Molim tvoju milosrdnu ruku da opere mrlje i zacijeli rane na mojoj duši. Tvoj Duh neka me pouči dobrim djelima i usmjeri me putem pravde.

Budu li moji grijesi kao grimiz Ti ćeš ih izbijeliti poput snijega; budu li mi grijesi kao purpur crveni, postat će kao bijela vuna.

Ako se uzvisujem, doživjet ću poniženje. Ako iskrena srca otkrivam i priznajem istinu o sebi, Ti ćeš me voditi u svoje visine. Stojim pred Tobom s poniznom molbom: daj da moje riječi prate djela i daj da moje zahtjeve prema drugima priprave zahtjevi koje postavljam sebi.

 

9. jutro

Gospodine, Ti si došao služiti. U ovaj jutarnji sat uzdižem k Tebi svoju dušu. Divim ti se i zahvaljujem ti. Došao si i meni služiti. Želio si biti moj Sluga. Vodiš me u molitvu. Učiš me životu. Uvodiš me u tajnu Duha.

Okupljaš nas oko sebe. U zaklonu, u tišini. Kao svoje učenike na putu u Jeruzalem kad im otkrivaš tajnu svoga svetog časa. Bit ćeš predan, osudit će te na smrt. Izrugat će te, izbičevati i razapeti. I treći dan Ti ćeš slavno uskrsnuti. Šutim pred tim otajstvom jer ne znam i ne želim reći ništa.

Gledao si svoju sudbinu, gledao si svoj križ i slavu Očevu. Okusio si svu puninu i bezgraničnost moje slabosti, uzeo si na se žar i čežnju koja i mene vuče k Očevoj ljubavi. Nisi stao na putu u Kraljevstvo.

Ne, Gospodine, ja u sebi ne nalazim snage da pijem tvoj kalež. Ali ako osjetim Tvoju ruku koja mi pruža tu čašu spasenja neću bježati. Kažem ti: Da. Jer znam Otac je pripravio mjesto za mene. Otac je htio da budem uza te i u ovaj čas.

Ti si Vladar koji služi svom narodu. Ti si Kralj vjekova i Sudac ljudskih srdaca koji daje mir i jedinstvo. Ti si Kruh života koji hrani svoje mistično tijelo. Ti si nam dao svoju dušu i sve nas otkupio iz ropstva vječne propasti.

 

10. jutro

Gospodine proničeš me svega i poznaješ, ti znaš kada sjednem i kada ustanem, izdaleka ti već misli moje poznaješ. Hodam li ili ležim, sve ti vidiš,
znani su ti svi moji putovi.
Riječ mi još nije na jezik došla, a ti, Gospodine, sve već znadeš.
S leđa i s lica ti me obuhvaćaš, na mene si ruku svoju stavio.

Ovog jutra opet smo s tobom, Bože, Oče naš. Klanjamo se pred najvećim darom koji si nam dao. Toliko si nas ljubio da si poslao svoga Sina da nas pouči kakvo se bogatstvo krije i kakva opasnost nam prijeti u našem životu. On je postao jedan od nas.

Ovdje si prisutan, Gospodine Isuse. Ti koji si bio raspet, Ti koji si ispio čašu muke za naš spas. Tvoje riječi na križu bile su protkane čistom ljubavlju, iz ljubavi si trpio za nas.

Moj križ često je težak, najteži… Moje su jadikovke i zapomaganja toliko glasna da ne čujem tvoj glas i ne vidim tebe koji nosiš moj križ. Oprosti mojoj nevjeri.

Ti koji me svega proničeš, iscijeli moje srce. Neka ga pustinja ove korizme ojača i ispuni tvojom prisutnošću da s tobom po Kalvariji dočekam svoje uskrsnuće.

 

11. jutro (Navještenje)

Gospodine, Oče nebeski, u početku si Ti rekao: “Neka bude!” i stvoren je naš svijet. Tvoja riječ darovala nam je svjetlo, život, blagoslov.

U tišini nazaretske kuće Djevica je rekla “Neka bude!” i Tvoj Duh sišao je na nju. Tvoja božanska sila prekrila ju je sjenom otajstva. Veliki Sin Svevišnjega započeo je svoj zemaljski život pod srcem Majke. Njemu ćeš dati prijestolje i on će biti naš Kralj uvijeke. Jer Ti svaku svoju riječ obistinjuješ.

U tjeskobi i vapajima Getsemanskog vrta Spasitelj govori: “Neka bude!”. Njegov izbor i snaga je Tvoja volja, Oče, kojom ćeš ga treći dan uskrisiti od mrtvih.

Ušao je u moj svijet boli i radosti, uvjerenja i sumnji, govoreći: “Evo dolazim vršiti volju tvoju!”. Zato je Djevica pravo učinila kad je prihvatila riječ i postala Tvoja Službenica. Prepoznala je Tvojeg glasnika i rekla “Da!” Tvojoj volji.

I ja danas kažem: “Neka bude” jer sam i ja u toj volji posvećen prinosom Tijela Kristova jednom zauvijek. Neka bude ovaj dan, moj dan koji mi darivaš, i koji od početka prikazujem kao svoj prinos Tebi.

12. jutro

Gospodine, u ovaj jutarnji sat dolazim ti s otvorenim srcem. Povedi me u svijet Duha: gdje nježno trepere molitve što se kao miris tamjana uzdižu pred Tvoje sveto prijestolje. Povedi me da čujem zov Duha koji kliče “Abba! Oče!” i zauzima se za me. I kad ne znam što i kako da molim, On moje misli nosi k Tebi.

Isuse, ovog jutra ti želim reći da si k meni uvijek dobro došao. Nemoj proći između mnogih glasova koji se javljaju u meni, nemoj otići, nego ostani i budi tu. Ti si moj prorok kojeg Otac šalje kao potporu mojoj slabosti. Pronađi u mom srcu dom koji će te uvijek spremno dočekati.

Kad se nada mnom zatvori nebo, kad mi duša trpi ostavljena i sama, suha i žedna, dođi! Kad osjetim duhovnu glad, kad me napuste nadahnuća i kad me jedino još dubinska čežnja vuče k Tebi, dođi, Otkupitelju, Spase moj!

Otac te šalje k meni. U svojem siromaštvu nemam čime zahvaliti za Tvoj dolazak. Mogu ti samo pokazati gubu grijeha koji me nagriza i progoni. Oprat ću se – jednom, triput, sedam puta – na potocima Tvoje milosti. Samo da se očistim i oslobodim od smrtonosnih djela. Tada ću se bez straha zagledati u Tvoje svete oči i reći: Dobro došao, Gospodine, u svoj dom!

 

Imamo 5 gostiju trenutno.

2023. Božji blagoslov
Joomla 1.7 templates free by Joomla Template Maker